J-antenne door ON4YVO

Tot slot nog de aanpassing van de voedingskabel aan de antenne
In het verleden maakte ik de center van de coax aan het ene been van de stub en de buitenkant van de coax evenhoog aan het andere been van de stub. Met de SWR-meter zocht ik de goede aanpassing door het voedingspunt te verschuiven. Op de U-vormige stub is er tussen de kortgesloten laagohmige onderkant van de U en de hoogohmige bovenkant een impedantie van 50 Ohm te vinden.
Het maakt niet uit aan welke kant van de stuk de mantel en het center van de coax komen.
Met dit onwerp wilde ik de asymetrische coaxkabel aansluiten op een symetrische antenne. Gelijkaardig aan het voeden van een dipool, wilde ik de massa van de coax aan het nulohmige punt hangen en de center van de coax waar de stub 50 Ohm is. Een gamma-match leek me een goede oplossing. Met een gamma-match komt aan het center van de coax nog een stukje geleider tot aan het 50-ohm punt. Dit stukje geleider gedraagt zich induktief en daarom dient de condensator ter compensatie.
Met de SWR-meter zocht ik ook hier een goede aanpassing door het voedingspunt te verschuiven en de condensator te verdraaien.
Ook hier maakt het niet uit aan welk kant van de U de gamma match komt. Ik koos hier om de gamma-match aan de lange kant van de straler te bouwen.


vorige pagina