J-antenne door ON4YVO

Dit artikel beschrijft de bouw van mijn laatste J-antenne. De J-antenne is wellicht de meest eenvoudige zelf te bouwen antenne. Ze vraagt weinig technische begaafdheid van de bouwer. Men vindt gemakkelijk het nodige materiaal in een doe-het-zelf zaak. De bouwer heeft geen uitgebreide werkplaats met allerhande machines vandoen. Omdat ik indertijd als ON1BYI weinig ervaring met bouwen van antennes had en slechts het hoogst noodzakelijke materieel bezat, was de J-antenne mijn tweede antenneproject, na mijn kwart-golf straler. Ik sloopte een oude tv-antenne om aan het nodige aluminium te geraken.

Deze antenne verschilt met mijn eerste J-antenne in enkele opzichten. Vooreerst kocht ik nieuwe aluminium. Mechanisch is de antenne veel steviger opgebouwd Ik heb de staler en stub met een dip-meter in resonantie gezet. Ik voed de antenne asymetrisch met een gamma-match.

De J-antenne is een halve golf straler op het uiteinde gevoed. Dit uiteinde gedraagt zich hoogohmig. Een aanpassing tussen dit punt en de 50-Ohm coax dringt zich op. In dit ontwerp dient een stub. Deze stub is opnieuw een halve golf element dat in een U-vorm gebogen wordt. Het midden van een halve golf straler is zeer laagohmig. Dit midden bevindt zich onderaan de U-vorm. We kunnen dit midden meteen aan een steun vast maken Vergelijk met de halve golf straler van een beam die in het midden aan de boom vast zit. Analoog met het voeden van een beam gebruik ik een gamma-match om een punt tussen het midden (=laag-ohmig) en het uiteinde (=hoog-ohmig) te vinden dat 50 Ohm is. Aan 1 van de toppen van de U, dat hoog-ohmig is, komt de hoog-ohmige halve golf straler Zo zijn de impedanties aan mekaar aangepast.

volgende pagina